Dlaczego warto wprowadzić masło orzechowe do diety?

Największą zaletą masła orzechowego jest to, że jest pyszne! Zobacz, do czego można je dodać, a także przeczytaj, dlaczego warto zacząć je jeść.

Masło orzechowe – z czego jest produkowane?

Masło orzechowe, jak sama nazwa wskazuje, tworzone jest z orzechów (głównie orzechów ziemnych), które są prażone, a następnie mielone, dzięki czemu powstaje jednolite masło.

Sprawdź skład masła orzechowego!

Najlepiej, aby masło orzechowe miało jak najwyższą zawartość procentową orzechów (jak najbardziej zbliżoną do 100%) oraz nie zawierało sporej ilości dodatkowych składników takich jak: cukier, czy olej.

Czy warto dodawać masło orzechowe do naszej diety?

Masło orzechowe z pewnością urozmaici naszą dietę. Zawiera ono dużą zawartość białka, ma mało węglowodanów, jest źródłem witamin i minerałów. Produkt ten wspomaga odchudzanie, ponieważ jest sycący, oczywiście jak każdy składnik powinniśmy go spożywać w umiarkowanych ilościach.

Masło orzechowe – możesz wykonać samodzielnie w domu!

Do wykonania masła orzechowego potrzebny będzie blender, którym zmielesz orzechy. Możesz użyć różnego rodzaju orzechów, np. orzechów: włoskich, nerkowca, czy ziemnych. Potrzebna będzie ci jeszcze odrobina soli. W Internecie możesz znaleźć wiele przepisów wskazujących na oryginalne połączenie, również te w słodkiej wersji. Do nagrzanego piekarnika (na około 12 – 15 minut) włóż blachę, na której umieszczone są orzechy. Gdy ostygną, zmiksuj je, dodając do nich odrobinę soli.

Masło orzechowe – na śniadanie

Rozpocznij dzień z pysznymi kanapkami z masłem orzechowym. Możesz dodać do nich świeże owoce, pokrojone na drobne kawałki, dżemy, powidła, konfitury. Inne pomysły to: naleśniki, owsianka, koktajle, tosty, gofry.

Masło orzechowe – na obiad

Masło orzechowe sprawdzi się także podczas przygotowania obiadu. Może być składnikiem: zup, kremów, curry, zapiekanek, tarty, makaronu, past, często jest również dodatkiem do pieczonych warzyw, czy sałatek. Doskonale sprawdzi się do ciast, ciasteczek, drożdżówek, różnego rodzaju wypieków, deserów, np. lodów, racuchów, babeczek.

Masło orzechowe – na kolację

Na kolację możesz upiec np. chlebek bananowy z masłem orzechowym, przyrządzić makaron z sosem orzechowym, czy przygotować sałatkę z orzechowym sosem. Możesz wykorzystać inne proponowane pomysły.

Masło orzechowe – warto dodać do swojej diety!

Masło orzechowe możesz wykorzystać w swojej kuchni na wiele sposobów. Masło orzechowe z pewnością warto mieć w swojej kuchni – poszukaj inspiracji na pyszne i oryginalne dania.